Gezonde werkplek zorgt voor gezonde medewerkers
Als werkgever wilt u natuurlijk uw personeel graag een veilige en gezonde werkplek aanbieden. Medewerkers op kantoor beleven meer plezier aan hun werk als de omstandigheden optimaal zijn. Dit betekent een ergonomische werkplek waarbij er zoveel mogelijk wordt geprobeerd een gezonde werkhouding te creëren. Veel gehoorde klachten van mensen die vaak en lang achter een pc zitten, zijn klachten aan nek, rug, schouders, arm, pols en hand. Deze klachten kunnen teruggedrongen worden door een goede werkhouding. Daarnaast kunt u er op toezien dat uw personeel geregeld even van de plek afkomt. Dit kan op vrij simpele manieren: zet bijvoorbeeld het koffieapparaat op een andere afdeling of stimuleer het personeel tijdens de lunch een ommetje te maken. Iets ingrijpender voor u is natuurlijk de aanschaf van ergonomisch kantoormeubilair. De aanschafprijs van dit meubilair ligt namelijk hoger dan standaard meubilair. Vergeet echter niet dat de verzuimkosten van personeel met lichamelijke klachten zullen gaan dalen. Bent u op zoek naar goede stoelen, werktafels, apparatuur en accessoires? Laat u dan van tevoren altijd heel goed informeren!

Met arboadviseur en personeel mogelijkheden onderzoeken
U hoeft het namelijk niet alleen te doen. Er zijn tegenwoordig tal van bedrijven die een specialistisch advies kunnen geven. Dit is zeer prettig; er komt namelijk nogal wat kijken bij de aanschaf van ergonomisch kantoormeubilair. Gezien de hoge kosten is het dus van groot belang dat u het juiste meubilair bestelt. Het is mogelijk om samen met een preventiemedewerker van de Arbo en een afvaardiging van uw personeel verschillende opties te gaan onderzoeken. Eerstgenoemde is volledig op de hoogte van alle eisen en kan op die manier tips en adviezen geven. Het personeel zal dagelijks gebruik gaan maken van het meubilair; dus ook zij zijn een belangrijke spil in de zoektocht naar nieuw materiaal. Soms is het nodig om extra hulpmiddelen aan te schaffen. Wellicht heeft u personeelsleden die ook baat hebben bij het gebruik van een rolbal of trilmuis. Twijfelt u of één van uw werknemers over zijn of haar werkplek? Overleg dan altijd met een ergonoom of arboadviseur. Het is namelijk voor u als werkgever behoorlijk lastig om in te schatten of een werknemer écht een aangepaste werkplek nodig heeft. Het is zonde als u onnodige en/of verkeerde hulpmiddelen aanschaft.

Voorlichting ergonomisch kantoormeubilair zeer belangrijk
Om een kantoorplek helemaal ergonomisch in te richten, zijn verschillende stappen nodig. De eerste stap is natuurlijk beslissen wie wat voor werkplek krijgt en wat er nodig is. Maar als u eenmaal het meubilair heeft aangeschaft, wil dat nog niet zeggen dat het een kwestie is van neerzetten en weer aan het werk gaan. Het is van groot belang dat medewerkers de juiste voorlichting krijgen over hoe zijn hun kantoorwerkplek goed kunnen instellen. U kunt het allerbeste kantoormeubilair gekocht hebben, maar als werknemers deze niet goed of niet optimaal genoeg gebruiken kan de plank zomaar misgeslagen worden. Heel teleurstellend als er dan nog altijd medewerkers zijn die met lichamelijke klachten kampen. Zorg dus dat u en uw medewerkers goed op de hoogte zijn. Voor een vaste werkplek zijn namelijk weer andere eisen dan voor het gebruik van wisselwerkplekken en laptopcomputers. U kunt altijd beginnen met het verzamelen van informatie op internet. Hier vindt u genoeg eisen waar het meubilair aan moet voldoen. Het allerbeste advies krijgt u natuurlijk bij het bedrijf waar u het kantoormeubilair wilt aanschaffen. Stap gewoon eens binnen bij zo’n bedrijf in kantoorinrichting bij u in de buurt. Samen met hen én met uw arboadviseur creëert u een gezonde werkomgeving waar heel lang met veel plezier in gewerkt kan worden.