Ze zijn bijna niet meer weg te denken op kantoor; de whiteboards. Ideaal om documenten op te hangen, schema’s op te schrijven of voor mindmapping. Whiteboards zijn er in verschillende soorten en maten. Belangrijk is na te gaan waar u het whiteboard wilt plaatsen. In een kantine kunt u prima volstaan met een bescheiden variant die gebruikt kan worden voor diverse aankondigingen. Maar voor een vergaderzaal heeft u wellicht heel andere wensen. Kies dan voor een groter exemplaar. Er zijn zelfs whiteboards die de hele muur van zo’n zaal beslaan. Extra handig is een verrijdbaar kantelbord. Deze kunt u in verschillende ruimtes gebruiken en kan ook nog eens omgedraaid worden. Op deze manier kan een presentatie op de achterkant gewoon verder gaan. Er zijn drie soorten whiteboards met elk hun eigen functie.

De verschillende soorten whiteboards
De meest bekende whiteboards zijn de gelakte. Meestal is dit een eerste keus, mede ook vanwege de prijs. Voor nog geen 20euro kunt u al zo’n exemplaar kopen. Deze boards zijn wel iets kwetsbaarder en daarom wordt het afgeraden deze te gebruiken in ruimtes waar ze met scherpe voorwerpen in contact kunnen komen. Wilt u liever een iets robuuster model? Kies dan voor een geëmailleerd whiteboard. Het is de opvolger van de gelakte variant en doordat deze van staal zijn, hebben krassen geen vat. Ze zijn ideaal voor intensief gebruik en hebben een lange levensduur. Houd er wel rekening mee dat dit zeer gladde borden zijn. Dat betekent dat u op dit bord traag moet schrijven voor een goed leesbaar resultaat. Uiteraard liggen de prijzen van deze whiteboards iets hoger; ze zijn verkrijgbaar vanaf 29,90 euro. Al naar gelang de afmetingen toenemen, zal de prijs uiteraard ook toenemen. Als laatste zijn er nog de glasborden. In kleine uitvoering zijn deze verkrijgbaar vanaf 30 euro. Deze borden zijn gemaakt van (veiligheids)glas en meestal mat. Het is een fijn whiteboard voor mensen die een combinatie zoeken tussen een lange levensduur en design. De glasborden zijn er namelijk ook in een rode of zwarte variant.

Kleurenmarkers om op visuele manier duidelijkheid te scheppen
In de praktijk blijkt dat een witte achtergrond de leesbaarheid ten goede komt. Veel mensen kiezen daarom voor een echt whiteboard. Met verschillende kleurenmarkers kunt u op een visuele manier duidelijkheid scheppen op het bord. Wilt u bijvoorbeeld diverse taken bijhouden, dan kunt u ervoor kiezen deze in verschillende kleuren te ordenen. Eventuele foutjes kunnen gemakkelijk weggepoetst worden. Vooral de hele gladde borden zijn prima schoon te vegen. Dit kan met een reinigingsdoek of een wisser. Wacht wel altijd even totdat de inkt is opgedroogd. Droge markerinkt veegt u namelijk gemakkelijker weg. Gebruik nooit thinner of aceton; deze producten kunnen het whiteboard beschadigen. Stel dat u of één van uw medewerkers per ongeluk met een permanente marker op het whiteboard heeft geschreven, schrijf dan altijd eerst met een whiteboardmarker hier overheen.  Daarna kunt u het uitvegen met een vochtig doekje met ontsmettingsalcohol of een speciale spray gebruiken voor het uitvegen.

Voor iedere ruimte of gelegenheid
Met een whiteboard op uw kantoor brengt u structuur in de dagelijkse werkzaamheden of op vergaderingen. Voor iedere ruimte of gelegenheid zijn er diverse exemplaren te koop. Naast het eerdergenoemde verrijdbare kantelboard kunt u ook nog kiezen voor een uitklapbaar 5 vlaks whiteboard. Maar ook een presentatiebord met een whiteboard, of een flipover en projectiescherm in één, behoort tot de mogelijkheden. Voor wie graag analoog combineert met digitaal zijn er de interactieve whiteboards. Deze zijn inclusief beamer en speakerset. Maak ook van úw kantoor een duurzame werkplek en bestel vandaag nog een superhandig whiteboard.