Tegenwoordig is het mogelijk om veel zaken via uw smartphone te regelen. Toch is het erg gemakkelijk om hiernaast nog een laptop aan te schaffen. Zeker als u ook werkzaamheden op kantoor verricht. Een laptop kiezen is echter niet heel eenvoudig. Het aanbod is enorm groot en vaak weet men niet goed waar op te letten. In dit artikel leest u vijf tips waardoor u gemakkelijker een keuze kunt maken.

Tip 1: Bedenk welk formaat laptop u wilt
Het formaat van de laptop is zeker belangrijk. Het is verstandig om goed te bekijken hoe u het apparaat gaat gebruiken. Reist u veel met de trein en werkt u onderweg ook nog eens op de laptop? Kies dan voor een exemplaar met een beeldscherm van maximaal 14 inch groot. Grotere maten vervoert u minder makkelijk en bovendien zijn die ook zwaarder.

Het aantal poorten op een 14 inch laptop is best redelijk. Dit zijn bijvoorbeeld een gleuf voor je SD-kaartje, een USB-C en een USB-A . Bij een kleinere maat laptop (een 12 of 13 inch) zitten meestal maar twee USB-poorten en uiteraard wordt het keyboard automatisch ook kleiner. Het kan ook zijn dat u een laptop helemaal niet vaak meeneemt. Als deze meestal alleen maar op kantoor staat, kunt u het beste kiezen voor een 15 inch scherm. Dit werkt fijner en meestal is de hardware ook wat krachtiger. Een 17 inch scherm kunt u overwegen als u ook nog eens vaak filmpjes op de laptop bekijkt.

Tip 2: Bekijk waar u de laptop voor gaat gebruiken
Bent u een fanatieke gamer of gebruikt u veel videobewerkingsprogramma’s? In die situatie is het handig om te letten op de kwaliteit van het display. Aangeraden wordt minimaal HD kwaliteit, maar het liefst natuurlijk HDR. Bij het gebruik van veel visuele bewerkingsprogramma’s is een groter scherm wel erg prettig. Als deze te klein is, moet u steeds in- en uitzoomen; alle panelen lukken namelijk nooit op één scherm. U kunt eventueel ook een extra scherm aansluiten.

Tip 3: Ga na of u behoefte heeft aan speakers
Bij de aanschaf van een laptop wordt vaak niet naar de speakers gekeken. Dit komt omdat veel mensen een koptelefoon of oordopjes gebruiken. Maar als u vaak muziek afspeelt tijdens het werken, is het handig om te bekijken of de ingebouwde speakers acceptabele audio leveren. Let dan vooral op of de speakers in het keyboard zijn verwerkt.

Tip 4: Zoek uit welke specificaties u nodig heeft
De meeste apparaten stappen over op USB-C. Kijk daarom goed of de laptop die u wilt aanschaffen kan opladen via een USB-C kabel.  Dit werkt veel eenvoudiger en bespaart u een hoop gedoe met verschillende soorten opladers voor al uw apparaten. Daarnaast let u ook hier weer op wat u gaat doen met uw laptop. Minimaal wordt 8GB RAM aangeraden. Voor zware games heeft u een krachtige processor nodig en een badass videokaart.

Indien u de laptop op kantoor gaat gebruiken, zult u vaak grote bestanden moeten opslaan. In dit geval is een ruime harde schijf aan te raden. Voor mensen die veel onderweg zijn is een zuinig apparaat erg prettig, waarbij natuurlijk de levensduur van de batterij ook nog eens behoorlijk groot is.

Tip 5: Vraag u af waar u het liefste op werkt  
Misschien wel de meest lastige keuze. Gaat u voor een PC of voor een Mac? Tegenwoordig is daar ook nog het Chromebook bijgekomen. Onthoud dat aan alle systemen voor- en nadelen zitten. En voor welke u ook zult kiezen, u zult er altijd aan wennen. Als u geen zware dingen doet zoals gamen, of u heeft niet veel opslagruimte nodig, kies dan voor een Chromebook. Op dit apparaat werkt u meestal alleen via internet. Een voordeel is dat een Chromebook vaak snel werkt en in aanschaf ook nog eens voordeliger is.