Licht … we kunnen er niet zonder. De hele dag door gebruikt een mens licht. Het beste licht is natuurlijk het licht van buiten. Dit geeft ons een goed en fijn gevoel. Het is niet voor niks dat veel mensen zich in de zomer beter voelen dan in de winter. Het heeft allemaal te maken met de hoeveelheid licht die invloed heeft op ons brein. Maar we kunnen niet altijd buiten zijn en het is ook niet altijd zomer. Daarom zijn we op veel momenten van de dag aangewezen op kunstverlichting. Vooral mensen die op kantoor werken, komen veel in aanraking met kunstlicht. Dit licht is onmisbaar en de hoeveelheid bepaalt de werkefficiëntie. Hoe is het eigenlijk met het licht op uw kantoor gesteld?

Keuze van verlichting
Veel werkgevers kiezen ervoor om de bestaande verlichting die bij het pand hoort te behouden. Of ze denken er goed aan te doen om goedkope en energiezuinige lampen op te hangen. Licht zorgt er immers voor dat werknemers eenvoudig kunnen werken. Daarnaast prikkelt het de hersenen en wordt er met voldoende licht een actievere houding aangenomen. Bij de keuze van verlichting wordt verder niet echt nagedacht over de belangen voor de werknemers of het uiterlijk van het kantoor.

Licht is leven
Licht is heel belangrijk voor het bioritme van de mens. Dit is al gebleken uit diverse onderzoeken, maar we kunnen dit eigenlijk al weten als we terugkijken naar de primitieve mensen. De zon was voor hun heel belangrijk; kwam die op, dan gingen zij ‘leven’, bij zonsondergang was het tijd om te gaan slapen. Eigenlijk werken onze hersenen nog steeds zo. Daarom ben je ook vaker vermoeid in de wintermaanden en ligt ons werktempo in de zomermaanden hoger. Dan is er meer licht en je hersenen krijgen dus meer prikkels. In de wintermaanden is goede verlichting op kantoor daarom extra belangrijk. Als dat goed in orde is, kunnen werknemers efficiënt blijven werken.

Waar op letten bij aanschaf kantoorverlichting
Er is een ontzettend groot aanbod in kantoorverlichting. Of het nu om een hanglamp gaat of een LED inbouwspot, het is er allemaal. Als u nieuwe kantoorverlichting wilt aanschaffen, is het erg belangrijk om eerst de wettelijke richtlijnen goed na te lezen. Kantoorpanden moeten standaard aan deze richtlijnen voldoen. Meestal wordt er in deze panden gebruik gemaakt van een lichtkleur (Kelvin) tussen de 3000 en 4000. Een efficiënt en praktisch licht bereikt u bij de 3000, terwijl bij 4000 het licht nog zuiverder is.

Juiste lichtintensiteit op kantoor
Scheer echter niet alle ruimtes in uw kantoor over één kam. Voor bepaalde ruimtes is het aan te raden deze wat sfeervoller en warmer te laten ogen. Denk bijvoorbeeld aan de ontvangstruimtes of de koffieruimtes. Als hier een huiselijke sfeer hangt, voelen werknemers en klanten zich meer op hun gemak. Zelfs het humeur en de creativiteit van de werknemers kan hierdoor verbeteren. Tot slot kunt u ervoor zorgen dat u altijd de lichtintensiteit met LED dimmers aan kunt passen. Dit zorgt ervoor dat op ieder moment het juiste licht op uw kantoor is.