Ons menselijk lichaam is niet gemaakt om te zitten. Toch nemen iedere dag ontzettend veel mensen weer plaats achter hun bureau. Urenlang doen zij computerwerk wat uiteindelijk bij een grote groep zorgt voor vervelende rug- en nekklachten. Natuurlijk komt dit door een eenzijdige houding, maar ook door een verkeerde zithouding. Wie op kantoor werkt, doet er verstandig aan om eens goed te onderzoeken hoe je nu lekker én goed kunt zitten. Naast plezier in het werk moet ook ergonomie op het werk hoog op de prioriteitenlijst staan.  

Ergonomisch kantoormeubilair
Als we het aantal uren dat wij achter onze computer zitten in een week zouden optellen, is dat behoorlijk schrikken. Ruim de helft van de werknemers vindt dat zij te lang zitten en zien daar graag verandering in. Het is daarom zeer belangrijk dat uw kantoorplek zo ergonomisch mogelijk is. Dit kunt u bewerkstelligen door uw bureau, bureaustoel en computer goed op uw lichaam af te stellen. De voorkeur gaat daarbij uit van ergonomisch kantoormeubilair. Misschien is dit niet altijd mogelijk, maar probeer dan in ieder geval voor een goede ergonomische bureaustoel te zorgen. De kans op rug- en nekklachten zal gegarandeerd kleiner worden en u houdt daardoor meer energie over. Dit komt de werkprestaties op kantoor natuurlijk alleen maar ten goede.

Zoals eerder genoemd is de bureaustoel een eerste stap richting een goede werkhouding. Het is belangrijk dat u deze goed instelt. Hierdoor ontstaat een ergonomische zithouding welke beter voor uw gezondheid is. Voor een goede instelling kunt u de volgende adviezen opvolgen:

  • Het is belangrijk dat uw heupen zich iets hoger bevinden dan uw knieën. Hier kunt u voor zorgen door de zitting op de juiste hoogte te zetten.
  • Een juiste zitdiepte kunt u controleren door een gebalde vuist tussen uw knieholte en de voorzijde van de zitting te plaatsen. Dit moet precies passen.
  • Uw rug moet goed ondersteund worden. Hiervoor kunt u de rugleuning instellen. Onderaan de rugleuning zit een bolling; de lumbaalsteun. Deze moet mooi in uw rugholte vallen.
  • Een goede bureaustoel heeft ook armleuningen. Deze kunt u tevens op uw lichaam instellen. Dit doet u door uw vingers op uw sleutelbeen te plaatsen en uw arm vervolgens omlaag te laten hangen. Als de armleuning uw elleboog raakt, heeft u de juiste instelling.
  • De laatste handeling is het controleren van de hoogte van uw bureau. Deze moet gelijk zijn aan de armsteun.

Rust roest; bewegen dus!
Wie zich aan deze richtlijnen houdt, zal merken dat langdurig zitten minder klachten oplevert. Uiteraard blijft het van belang om tussendoor even te bewegen. Op kantoor kunt u bijvoorbeeld ook koffie voor uw collega’s halen of zorgen dat de printer in een andere ruimte staat. Dat zijn allemaal kleine momenten om even uit die zithouding te komen. Mocht u toch nog een zeurend gevoel blijven houden in uw nek of rug? Neem dan even de tijd voor een korte workout. Er zijn genoeg simpele oefeningen die u zo achter uw bureau kunt uitvoeren.