De sfeer op kantoor is heel belangrijk. We zitten daar immers een groot gedeelte van de dag. Toch zijn er vaak nog kantoren waar het kil en saai is. Jammer, want in een sfeervolle omgeving presteert u vaak beter. Herkent u deze situatie en wilt u graag van uw kantoor een warme, sfeervolle en inspirerende plek maken? Met onderstaande waardevolle tips kunt u dit in een mum van een tijd realiseren.

Tip 1: Gebruik vooral veel kleur
Vergelijk uw kantoor eens met uw situatie thuis. Wellicht ziet u meteen dat er maar weinig kleur wordt gebruikt in uw kantoor. Vaak beperkt het zich tot zwart, wit en grijs. Natuurlijk is dit saai. Stel dat dit in uw huis zo is. Dan heeft u dat waarschijnlijk allang opgefleurd met allemaal leuke en kleurrijke accessoires. Dit kan ook heel goed op kantoor. Kies bijvoorbeeld voor stoelen en poefjes in diverse kleuren. Maar ook een muur in een opvallende kleur schilderen kan heel verfrissend zijn. Met kleine accessoires en diverse kleuren komt er veel meer sfeer op kantoor. Dit verhoogt absoluut de productiviteit, creativiteit en de concentratie.

Tip 2: Zorg voor groene planten
Planten en bloemen kunnen niet ontbreken op een kantoor. Ze geven sfeer, kleur en zijn bovendien ook nog eens goed voor de gezondheid. Het is bewezen dat groene planten kalmerend werken en rust geven. Bovendien is er meer zuurstof in de lucht. Al deze positieve eigenschappen zorgen ervoor dat het ziekteverzuim onder medewerkers zal dalen. Bij heel weinig ruimte kunt u overwegen om een zwevende plantenbak aan te schaffen.

Tip 3: Kies voor mooi object in kantoor
Kunst of een unieke eyecatcher is ontzettend leuk om naar te kijken. Als u dit in uw kantoor heeft, geeft u het pand meteen iets unieks. Klanten zullen het onthouden en uw kantoor daarom als sfeervol ervaren. U kunt bijvoorbeeld iets plaatsen in de hal bij de entree, maar ook een mooi kleurrijk kunstwerk aan de muur springt in het oog. Voor wat betreft het meubilair zou u een apart design kunnen overwegen.

Tip 4: Schaf comfortabel meubilair aan
Veel stoelen of banken op kantoor zien er saai uit. Ze zitten ongemakkelijk en door de kleur straalt het ook absoluut geen sfeer uit. U kunt het veel gezelliger maken door mooie en comfortabele banken en stoelen aan te schaffen. Plaats deze bijvoorbeeld in de kantine of in een ontvangst- of wachtruimte. Naast dat het de sfeer verhoogt, maakt het ook meteen een goede indruk op de klanten.

Tip 5: Neem sfeervolle verlichting
Meestal zijn plafonds in kantoren allemaal hetzelfde: witte platen met tl-buizen. Dit is niet echt heel gezellig. Probeer dit te veranderen in een mix van lampen, zoals: staande lampen, spotjes, een bureaulamp of hanglampen. Draaf echter niet te erg door; de sfeer moet immers wel productief blijven en niet slaapverwekkend. Let er wel goed op dat de verlichting redelijk helder is.

Tip 6: Hang foto’s aan de muur
Een kale muur is uiteraard maar een somber gebeuren. Wellicht kiest u voor wat meer kleur op de muur, maar u kunt natuurlijk ook meer leven in de brouwerij brengen door foto’s op te hangen. Kies dan niet voor foto’s uit uw privéleven, maar bijvoorbeeld voor een serie die iets zegt over uw bedrijf. Misschien zijn er bepaalde successen behaald, heeft u foto’s van projecten of misschien wel een stukje geschiedenis wat is vastgelegd. Door foto’s aan de wand ontstaat er een huiselijke sfeer op kantoor.

Tip 7: Vervang plastic en kunststof voor hout
Hout heeft een heel warme uitstraling. Kies dan ook voor houten meubilair in plaats van plastic en kunststof. Naast de sfeer die hout uitstraalt, ziet het er ook nog eens statiger en duurzamer uit. Er zijn diverse meubelen in hout aan te schaffen, zoals bureaus, boekenkasten of houten schuifdeurkasten. Een houten balie bij de receptie maakt het geheel natuurlijk helemaal af.