Het is de bedoeling dat in het jaar 2050 aardgas helemaal uit Nederland verdwenen is. Het streven is dat iedereen in de samenleving zo groen mogelijk gaat leven. Naast de individuele burger heeft dit dus ook effect op bedrijven. We zien daarom ook dat steeds meer bedrijven al overstappen naar duurzamere gebouwen. Tevens passen zij hun beleid aan om milieuvriendelijker te worden. Uiteraard begint zo’n omschakeling met kleine dingen. In dit artikel leest u tips om u en uw medewerkers te helpen zo duurzaam mogelijk te zijn.

Tip 1: Wees zuinig
Vooral papier is een materiaal wat heel veel op kantoor gebruikt wordt. Hier kan best wat zuiniger mee gedaan worden. Gebruik sowieso niet meer dan nodig is. Dit geldt natuurlijk ook voor andere kantoorartikelen. Gebruikt papier hoeft ook niet meteen weggegooid te worden; het kan nog prima dienst doen als kladpapier. Daarnaast kunt u letten op het soort papier. Schaf voortaan papier en andere kantoorartikelen aan die minder belastend zijn voor het milieu. Bij papier kunt u dan denken aan kringlooppapier of papier wat voorzien is van een FSC-keurmerk. Voor de inrichting van kantoor zou u kunnen kiezen voor hout; dit wordt tevens gekenmerkt door een FSC-keurmerk. Maar u kunt natuurlijk ook voor andere duurzame kantoormeubelen kiezen.

Tip 2: Gebruik minder inkt
Ook met de printer kunt u zuinig werken. Hiermee bespaart u meteen heel veel geld en minder inkt is ook beter voor het milieu. Als het niet mogelijk is om op uw kantoor minder te printen, kunt u altijd het Ecofont lettertype introduceren. Deze is gratis te downloaden en gebruikt in vergelijking met andere lettertypen wel 20 procent minder inkt. Evengoed is de tekst nog prima leesbaar.

Tip 3: Kies een schoonmaakbedrijf met ecologische reinigingsmiddelen
Uiteraard moet uw kantoor geregeld schoongemaakt worden. Dit kan door schoonmaakpersoneel  gedaan worden die in dienst zijn van uw bedrijf, maar ook door een extern schoonmaakbedrijf. In beide gevallen is het verstandig om te overleggen welke reinigingsmiddelen gebruikt worden. Met de ecologische variant kan men net zo goed schoonmaken als met een chemische variant. Daarnaast kan er prima zuiniger gewerkt worden. Meestal wordt er veel te veel schoonmaakmiddel in een emmer gegooid. Zorg dat de juiste hoeveelheid wordt afgemeten.

Tip 4: Planten op kantoor geven rust
De productiviteit van uw werknemers zal toenemen als er voldoende planten op kantoor staan. Deze hebben namelijk een rustgevende werking op de mens en zorgen voor een hoger zuurstofgehalte in de lucht. Daarnaast regulieren zij de luchtvochtigheid en filteren ze schadelijke stoffen uit de lucht. Planten zijn dus onmisbaar in een duurzaam kantoor.

Tip 5: Groene energie
Als er op kantoor niet gewerkt wordt, is het verstandig het licht altijd uit te doen. Voor de verlichting kunt u het beste kiezen voor ledverlichting. Zeker grote bedrijven kunnen op deze manier aardig wat geld besparen. Een kantoor groener maken kan ook door over te stappen van energie. Hiervoor kunt u een energievergelijker raadplegen. Kies dan voor een zakelijk contract, uiteraard met duurzame energie.

Tip 6: Koffie op kantoor anders aanpakken
Op kantoor wordt dagelijks ontzettend veel koffie gedronken. U kunt dit gerust eens anders aanpakken. Ruil de plastic bekertjes in voor thee- en koffiemokken. Dit scheelt al heel veel plastic afval, want bekertjes worden vaak maar één keer gebruikt. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor fairtrade-producten. Veel koffieboeren worden namelijk flink uitgebuit en krijgen weinig geld voor hun harde arbeid. Met fairtrade-producten weet u dat u meewerkt aan eerlijke handel.

Tip 7: Samen reizen of met bus, trein of fiets
Introduceer carpoolen bij uw medewerkers. Er zijn vast wel een aantal werknemers die bij elkaar in de buurt wonen en om de beurt kunnen rijden. Als die mogelijkheid er niet is, kunt u altijd adviseren  om met de bus of trein te gaan. Als de afstand niet al te groot is, is de fiets ook een goed alternatief. Deze is sowieso beter voor het milieu en het is een stuk goedkoper.

Tip 8: Wees een team!
Niemand kan een verandering alleen bewerkstelligen. Dus ga niet alleen uit een koffiemok drinken of de achterkant van het papier gebruiken. Praat erover met collega’s en stimuleer elkaar. Alleen op deze manier kan een kantoor duurzamer worden.