Of u nu een groot bedrijf heeft of een klein bedrijf; een echte tuin hoort er eigenlijk wel bij. Deze tuin kunt u vrij eenvoudig  omtoveren tot een heuse bedrijfstuin. Op deze manier wordt het een verlengstuk van uw kantoor. Misschien weet u niet goed hoe u dit moet aanpakken. Geen nood want met de volgende drie inspirerende tips kunt u meteen aan de slag.

1- Strakke en eenvoudige bedrijfstuin
Voor een representatief beeld en een verzorgd uiterlijk kunt u het beste een simpele en strakke bedrijfstuin maken. Gebruik dan vooral strakke materialen, zoals bijvoorbeeld staal. Zorg dat tuinmeubelen onderhoudsvriendelijk zijn en plaats beplanting in bakken of potten. Naast een strak uiterlijk, is er zo ook weinig uitgroei. Af en toe even bijhouden is dan al voldoende. Indien u daar zelf geen tijd voor heeft, kunt u dat natuurlijk altijd uitbesteden aan een hovenier. Let er goed op dat de tuin past bij het interieur van uw kantoor. Zo trekt u één lijn en geeft u een duidelijk beeld af aan uw bezoekers en medewerkers. Soms kiest men ervoor om de kleuren van de huisstijl terug te laten komen in de tuin of wordt het bedrijfslogo in de tuin verwerkt. Bij een strakke bedrijfstuin zijn details zeer belangrijk. Zorg dus voor een mooie zithoek en zorg dat ook prullenbakken passen in het algehele plaatje.

2- Gezellig en knus door verschillende hoekjes
Een gezellige uitstraling is voor zowel een klein bedrijf als een groot bedrijf mogelijk. Richt de bedrijfstuin daarom gezellig en knus in. Hiervoor heeft u wat beplanting nodig en kunt u eventueel wat afscheidingen maken. De tuin kunt u opsplitsen in meerdere hoekjes. Denk bijvoorbeeld aan een knus borrelhoekje of lunchhoekje. Ontvangt u vaak klanten? Maak dan een leuke afsprakenhoek. Bij mooi weer is het heerlijk om, samen met de klant, in de buitenlucht een gesprek te voeren. Ook een kleine bedrijfstuin heeft dus voldoende aandacht nodig. Het is te gemakkelijk om er maar een paar zitkussens neer te leggen en een bloemetje op tafel te zetten. 

3- Veel groen in de tuin
Als u niet zo houdt van een strakke tuin, of u vindt dit niet passen bij het interieur van het bedrijfspand, kunt u uiteraard ook de bedrijfstuin lekker groen inrichten. Een groene tuin brengt bovendien veel voordelen met zich mee. Het blijkt dat van mensen die in een groene omgeving werken de productiviteit met 6% stijgt. U kunt het groen ook doorvoeren in het interieur van het kantoor. Hierdoor zal in het kantoor en buiten in de tuin een veel gezondere luchtkwaliteit ontstaan. Nog een voordeel is dus het dalende verzuimpercentage. Een groene tuin vergt echter wel meer onderhoud. Extra onderhoudskosten moet u van tevoren dus wel incalculeren, maar door de vele voordelen heeft u dit er waarschijnlijk wel voor over. En uiteraard is het altijd mogelijk de bedrijfstuin in te richten naar eigen budget. Voor de omheining kunt u kiezen voor een mooie groene heg in plaats van een duur hek, en schaduw kunt u creëren door één of meerdere bomen. Er is veel mogelijk, maar let altijd wel op dat het ontwerp van de tuin goed past bij uw bedrijf.

Overleg over inrichting bedrijfstuin
Een heel belangrijke tip: zorg voor goede tafels en stoelen waaraan medewerkers kunnen werken én kunnen eten. Als uw bedrijfstuin iets groter is, kunt u ervoor kiezen een speciale rokershoek te maken. Zo ondervinden de niet-rokers geen hinder van de rokerslucht. Omdat het uw medewerkers zijn die geregeld van de tuin gebruik zullen maken, is het leuk om ook aan hen advies te vragen. Wat verwachten zij van een bedrijfstuin? Wellicht hebben zij leuke ideeën voor de inrichting. Door er samen over te praten ontstaat er een prachtige plek om de pauze door te brengen, even te roken of een borrel te nemen.