Op kantoor wordt altijd ontzettend veel papier gebruikt. Het is daarom zinvol om eens kritisch te kijken naar deze afvalstroom. Minder papierafval kunt u bijvoorbeeld realiseren door zuiniger te gaan printen. Dat bespaart u ook nog eens kosten. Misschien bent u zich ook wel bewust van de grote afvalstroom op uw kantoor, maar weet u niet goed hoe u dit aan moet pakken. In dit artikel leest u zeven waardevolle tips.

Gebruik voor- en achterkant van papier
Een eenvoudige manier om minder papier te gebruiken is dubbelzijdig printen. Vaak kan een bestand prima afgedrukt worden op een voor- en achterkant  en is het dus niet nodig om daar twee vellen papier voor te gebruiken. Op bijna iedere printer kunt u dit instellen. Indien dat niet het geval is, kunt u altijd even ouderwets het papier omdraaien. Kies altijd voor duurzaam papier welke u herkent aan het FSC- of PEFC-keurmerk en zorg dat restanten gescheiden worden van het overige afval.

Voorkom onnodig printen
Het wil nog wel eens voorkomen dat er op kantoor hele printopdrachten worden afgedrukt en gewoon bij de printer blijven liggen. Niemand weet van wie het is en dus belandt het maar bij het oud papier. Dit probleem kunt u verhelpen door middel van een pasjessysteem. Onnodig printen wordt zo voorkomen omdat de printer alleen maar werkt als er met een pasje wordt ingelogd.

Printen zonder papier
Heeft u wel eens gedacht aan de virtuele printer? Voor deze printer is niet eens papier nodig. Een virtuele printer kunt u zelf op een computer installeren. Bestanden worden niet afgedrukt, maar omgezet naar een ander soort bestand; bijvoorbeeld een pdf bestand. Dit universele bestandstype kan nagenoeg iedereen gebruiken en is ook handig voor als u onderweg nog even op uw smartphone een verslag of rapport wilt checken.

Inkt besparen
Duurzaam printen houdt niet op bij het verminderen van papiergebruik. Het is ook mogelijk om inkt te besparen. U kunt bijvoorbeeld ‘tonerbesparend’ printen of voor grijs kiezen in plaats van kleur. Let ook eens op of er persé een haarscherpe kwaliteit nodig is. Vaak hoeft dat niet eens en kunt u de instellingen op ‘concept’ of ‘snel’ printen zetten. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van afbeeldingen bij deze instellingen een stuk lager is.

Kies ander lettertype
Wat veel mensen niet weten, is dat het lettertype zelfs inkt kan besparen. Een veel gebruikt lettertype i s Arial, maar als u kiest voor Times New Roman bespaart u maar liefst 27%. Met de volgende zuinige lettertypes Calibri, Century Gothic, Trebuchet MS en Verdana bespaart u achtereenvolgens: 23%, 21% en twee keer 10%. Onder de noemer Ecofonts staan nog speciale duurzame lettertypes. Indien u deze gebruikt, bespaart u nog eens 20% extra inkt.

Inktcartridges zo lang mogelijk gebruiken
Zodra de printer een waarschuwing geeft dat de inktcartridges bijna leeg zijn, plaatsen veel mensen meteen een nieuw exemplaar. Dit moet u zien te voorkomen. In veel gevallen zit er nog voldoende inkt in voor een aantal prints. Het is zonde om de inktcartridges zo snel weg te gooien. Doe dit pas als de kwaliteit echt zichtbaar minder wordt.

Printer uitschakelen of in stand-bymodus
Het is helemaal niet nodig om een printer altijd maar aan te laten staan. Vooral ’s avonds en in het weekend is het aan te bevelen de printer helemaal uit te schakelen. U kunt tevens eens onderzoeken of de printer een automatische stand-bymodus heeft. Als de printer een tijdje niet gebruikt wordt, activeert deze modus zichzelf. Naast duurzaamheid werkt u dan ook meteen aan een energiezuinig kantoor.