Mensen die op kantoor werken, gaan meestal iedere ochtend weer achteloos op hun stoel zitten. Vaak denken zij een prima bureaustoel te hebben; deze kan immers de rugleuning kantelen en het is mogelijk de hoogte van de zitting in te stellen. Maar niks is minder waar. Wie dagelijks veel op kantoor werkt doet er verstandig aan om de bureaustoel écht goed in te stellen. Op deze manier zullen er minder gauw klachten ontstaan. In dit blog leest u een aantal tips om uw bureaustoel optimaal in te stellen.

Tip 1: Zorg voor een actieve zithouding
Als de bureaustoel met uw lichaam meebeweegt, maakt u gebruik van een actieve zithouding. Het is belangrijk om dan de gewichtsinstelling te gebruiken. Hiermee kunt u de tegendruk regelen welke u namelijk krijgt bij het kantelen. Onder de zitting zit een draaiknop of een hendel waarmee u precies de gewenste tegendruk kunt instellen. Indien u tussendoor besluit om de zithoek te fixeren, zal de gewichtsinstelling op het juiste gewicht ingesteld blijven. Met een actieve zithouding kunt u langer achter uw bureau werken zonder klachten te ervaren.

Tip 2: Controleer uw houding tijdens het zitten
Een belangrijke vraag die meestal volgt op de zithouding: maar wat ís nu een ideale zithouding? Let dan vooral op uw knieën. Wanneer deze een hoek van 90 graden hebben, is de zithoogte van uw bureaustoel optimaal ingesteld. Het is wel belangrijk dat uw voeten en dijbenen daarbij recht blijven. Aan de onderzijde van uw dijbenen dient u ook geen druk te voelen. Dit kan namelijk de bloedsomloop belemmeren en een slaperig gevoel of kramp in de benen geven. Ook voor uw armen is het belangrijk dat deze tevens een hoek van ongeveer 90 graden hebben. Let goed op of uw onderarmen dan recht op het tafelblad kunnen liggen. Alleen op deze manier heeft u de juiste werkhoogte te pakken.

Tip 3: Kies de juiste zithoogte
Omdat niet iedereen dezelfde lengte heeft, zijn bureaustoelen makkelijk te verstellen in hoogte. Middels een hendel of knop onder de zitting van de stoel kan deze eenvoudig omhoog of naar beneden gezet worden. Bij de perfecte zithouding staan uw voeten recht op de vloer en hebben uw knieën wederom een hoek van 90 graden. Soms blijkt dat in die houding uw bureau te hoog of te laag is. Pas dan altijd deze aan en ga niet lager of hoger op uw bureaustoel zitten. De meeste bureaus op kantoor zijn in hoogte verstelbaar.

Tip 4: Koop een luxe bureaustoel om ook zitdiepte in te stellen
Voor wie het nog luxer wil, zijn er bureaustoelen waar ook de zitdiepte ingesteld kan worden. Dit is namelijk lang niet altijd het geval bij een bureaustoel. Als dit wel zo is, zult u onder de zitting een drukknop aantreffen  waarmee u de juiste zitdiepte kunt instellen. Dit kan heel eenvoudig door de knop in te drukken en de zitting naar voren of naar achteren te schuiven. Om te controleren of u de juiste zitdiepte heeft, dient u met uw rug recht tegen de leuning aan te gaan zitten. Als uw vuist tussen de voorkant van de zitting en uw onderbenen past, heeft u de meest ideale positie te pakken.

Tip 5: Zorg voor goede steun in uw rug
Een ander belangrijk deel van het lichaam tijdens lang stilzitten is de rug. Om een vermoeide rug of zere schouders tegen te gaan, is het heel belangrijk dat u de juiste hoogte van de rugleuning instelt. Een goede bureaustoel heeft een voorgevormde rugleuning. De lendensteun die er daardoor inzit, kunt u dan op de hoogte zetten van de holling in uw onderrug. Op deze manier zult u veel steun ervaren en heeft u een S-vorm in plaats van een C-vorm in uw rug. De S-vorm is veel gezonder omdat deze ervoor zorgt dat er minder druk komt op de tussenwervelschijven. Hele luxe bureaustoelen hebben soms nog wel eens een verstelbare lendensteun. Met een pompje of via een draaiknop  kunt u de stoel instellen naar uw wensen. Vaak zien we dit ook terug bij autostoelen.

Indien u een bureaustoel gaat bestellen dient u goed op te letten. Veel leveranciers noemen de lendensteun namelijk ook wel de lumbaalsteun. Het is goed om te weten dat het hier om dezelfde steun gaat. Daarnaast zijn er steeds meer bureaustoelen die een netbespanning als bekleding van de rugleuning hebben. Als u daar een lendensteunverstelling op wilt hebben, moet dat meestal als extra optie besteld worden. Vraag dus altijd na of dit eventueel naderhand nog gemonteerd kan worden.

Tip 6: Zoek een bureaustoel met armleuningen uit
Als laatste behandelen wij de armleuningen. Soms moet u deze nog op de juiste hoogte instellen. Of u goed zit kunt u controleren door te checken of uw armen ongeveer een hoek van 90 graden hebben en uw onderarmen recht op het tafelblad kunnen liggen. De breedte van de armleuning is ook belangrijk. Deze zijn er in verschillende soorten en kunnen soms net te breed of te smal voor uw lichaam zijn. In die gevallen zult u eerder last krijgen van verkrampte spieren. Let hier dus goed op bij de aanschaf van een bureaustoel. U kunt altijd nog armleggers aanschaffen waarvan de pads draaibaar zijn. Wellicht vindt u dit prettiger werken. Dit hangt ook af van de stand van uw handen tijdens het typen of tijdens het gebruik van een muis.