In veel kantoren heerst geen gezond klimaat. Vaak is er een slechte akoestiek en is de kwaliteit van de lucht ondermaats. Misschien hebben uw medewerkers ook geregeld last van hoestbuien, lopen ze te snotteren of klagen ze over vermoeidheid. Tekenen dat het hoog tijd is om uw kantoor eens grondig te onderzoeken. Het is namelijk zeer belangrijk dat de kantooromgeving gezond is. Hierdoor zijn medewerkers gelukkiger en ook nog eens productiever. Als het welzijn van uw medewerkers op orde is, heeft dat meteen invloed op het hele bedrijf. In dit artikel leest u enkele tips voor een gezond kantoor.

Tip 1: Neem licht die zich aanpast aan bioritme
Licht is een belangrijk item op kantoor. Wanneer doet u het goed? Uiteraard weten we allemaal dat mensen niet blij worden van een te donkere werkruimte. Echter te felle verlichting is weer niet goed voor de gezondheid. Als uw medewerkers namelijk te lang doorwerken in fel licht, kan dit leiden tot slaapproblemen. Kijk dus eens goed naar de verlichting op kantoor. Bij te weinig daglicht kunt u biodynamische verlichting overwegen. Deze verlichting verandert gedurende de dag en past zich dus aan het bioritme van de mens aan. Hierdoor zullen medewerkers zich fitter voelen; het is immers het nabootsen van het daglicht.

Tip 2: Zorg voor voldoende verkoeling
In de zomermaanden kan de productiviteit van werknemers iets naar beneden gaan. Dit heeft alles te maken met de temperatuur. Mensen zijn bij temperaturen onder de 22 graden alerter. Dus stijgt het kwik naar 25 graden of meer? Zorg dan voor goede ventilatie. Het is handig om meteen speciale filters in het ventilatiesysteem te plaatsen. De frisse lucht die door het kantoor wordt geblazen is dan meteen gereinigd van diverse schadelijke stoffen. Indien blijkt dat dit nog niet voldoende is voor uw werknemers, zorg dan dat zij allemaal een eigen ventilator krijgen. Gewoon een klein exemplaar voor op het bureau. Op deze manier hebben zij volledig zelf de controle over de temperatuur. Dat maakt ze absoluut gelukkiger en komt de productiviteit dus ten goede.

Tip 3: Zet veel planten op kantoor
Ademen gaat helemaal vanzelf. Gelukkig wel. Maar het is wel erg belangrijk welke lucht wij inademen. Als er genoeg zuurstof naar de hersenen gaat, kan er ook beter nagedacht worden. Zorg er dus voor dat uw medewerkers kunnen werken in een omgeving waar veel zuurstof in de lucht zit. Dit kunt u heel eenvoudig bewerkstelligen met planten. Kies vooral kamerplanten met grote bladen. Want hoe groter die zijn hoe meer zuurstof deze plant afgeeft. Ook het stressniveau van medewerkers zal zakken als ze werken in een natuurlijke omgeving.

Tip 4: Stimuleer medewerkers te bewegen
Mensen die op kantoor werken, zitten vooral erg veel. Daar kunt u nu eenmaal niet onderuit. Uiteraard is veel zitten slecht voor de gezondheid. Probeer uw medewerkers daarom te stimuleren om tussendoor goed te bewegen. Dit kan al met ander meubilair; bijvoorbeeld de sta- en fietsbureaus. Daarnaast is het goed om ze te stimuleren de trap te nemen in plaats van de lift. Maak het trappenhuis dus heel aantrekkelijk. U kunt er bijvoorbeeld een spelelement aan toevoegen. De lift moet u dan uiteraard zo onaantrekkelijk mogelijk maken.

Tip 5: Koop meubilair van natuurlijke materialen
Voor wat betreft de kantoormeubelen kunt u het beste kiezen voor bureaus die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan bamboe, hout of linoleum. Het materiaal is namelijk van invloed op een gezonde lucht. Het blijkt dat het materiaal waar veel bureaubladen van gemaakt zijn, giftige stoffen afgeven. Dit geldt ook voor de materialen waar de vloerafwerking mee gedaan is. Veel gehoorde klachten bij medewerkers zijn hoofdpijn of hoesten.

Tip 6: Zorg voor rust op kantoor
Afleiding op kantoor is heel hinderlijk. Het kan soms om simpele dingen gaan. Bijvoorbeeld door geschuif van stoelen op een etage hoger, het tikken van hakken op de vloer of bellende collega’s. Veel geluid haalt de productiviteit naar beneden. Medewerkers die gestoord worden doen er vaak twintig minuten over om weer op het gewenste niveau van concentratie te komen. Het is dus heel verstandig om gebruik te maken van geluiddempende materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vilten tapijt. Tevens zullen veel werknemers de aanwezigheid van focusruimtes waarderen. Hier kunnen zij in volledige stilte zich even afzonderen.

Ziektekosten besparen
Met deze tips kunt u een hoog ziekteverzuim voorkomen. Het heeft dus zeker nut om hier eens goed naar te kijken. Soms leidt het tot een kleine of iets grotere investering. Maar vergeet niet dat u door het lagere ziekteverzuim weer veel geld bespaart. De kosten van één zieke werknemer kan al oplopen tot honderden euro’s of meer.