Misschien herkent u het wel. U heeft een grote opdracht met een strakke deadline. Alles loopt op rolletjes tot er opeens een spoedklus tussendoor komt. De collega die u daar het beste bij zou kunnen helpen zit net voor een belangrijk project in het buitenland. Mis dus! U voelt een enorme druk opkomen en zou het liefst alles tegelijk willen doen. Helaas is dat niet haalbaar en het gevolg is dat u met het zweet in de handen, hoofdpijn en lichte paniekgevoelens op kantoor zit. Dat is natuurlijk geen prettige situatie, en als dit veelvuldig voorkomt ook nog eens slecht voor uw gezondheid. Hoog tijd om te leren omgaan met deze stresssituaties. In dit blog leest u negen manieren om weer helemaal rustig en zen te worden.

1-Afstand van de situatie
Bij zo’n dergelijke paniekaanval is het heel belangrijk om even afstand te nemen van de situatie. Staren naar een scherm waar steeds meer mailtjes binnenstromen heeft even geen zin. Het is  dus verstandig om het computerscherm even op de slaapstand te zetten.

2-Rustgevende muziek
Muziek kan heel rustgevend werken. Wellicht heeft u Spotify tot uw beschikking. Zoek daar een rustgevende playlist uit en zet uw koptelefoon op. U waant zich even in een andere wereld als u aandachtig luistert naar de muziek en de tekst. Sluit eventueel uw ogen om nog meer ontspanning te ervaren.

3-Ademhalingsoefeningen
Tijdens een paniekerige aanval kan het zomaar gebeuren dat uw ademhaling een beetje op hol slaat. Het is belangrijk deze zo snel mogelijk weer in een rustig ritme te krijgen. Dit kunt u bewerkstelligen door een aantal simpele ademhalingsoefeningen te doen. Zorg dat uw bureaustoel ver genoeg van het bureau afstaat en zet uw beide voeten stevig op de grond. Adem gedurende vier seconden door uw neus in en adem door uw mond weer uit. Probeer dit altijd iets langer te doen dan de inademing. Blijf dit herhalen totdat u weer helemaal kalm bent.

4-Wandeling in de buitenlucht
Even weg van de werkplek kan heel verhelderend zijn. Wandel een rondje door het kantoorgebouw of nog beter: ga even een ommetje maken in de buitenlucht. Onderweg heeft u voldoende afleiding en misschien is er nog wel een fijn park in de buurt. Eenmaal weer fris terug op kantoor ziet de wereld er alweer heel anders uit.

5-Gezellig even babbelen
Indien mogelijk zou u een vriend of vriendin kunnen bellen. Even een ontspannen gesprekje met iemand die u zeer vertrouwd is, kan een heel veilig gevoel geven. Hierdoor kunt u de stress op het werk weer even relativeren.

6-Mindfulness kopje thee
Een heel simpele manier om weer lucht in uw hoofd te krijgen, is het zetten van een kopje kruidenthee. Als u hier heel bewust mee bezig bent en bij alle handelingen even stilstaat, is dit in principe een soort mindfulness-oefening. Uw gedachten gaan immers alleen maar naar het maken van de thee.

7-Opgeruimd bureau
Chaos op het bureau kan ook chaos in uw hoofd veroorzaken. Bij stressvolle situaties is het dus helemaal belangrijk dat u achter een opgeruimd bureau zit. Sorteer al het papierwerk en leg het netjes op stapeltjes of in bakjes. Leg alle overbodige spullen in een lade en haal desnoods nog even een doekje over uw bureau, monitor en toetsenbord.

8-Bewegen ontspant
Met wat simpele bewegingsoefeningen kunt u stress ook zeker verjagen. Misschien heeft u op kantoor wel een rustige plek, zoals een vergaderruimte of stilteruimte, waar u wat rek- en strekoefeningen kunt doen.

9-Leuke plannen maken
Bij stress is het heel fijn om ergens naar uit te kijken wat ontspanning geeft. Bijvoorbeeld lekker een uurtje sporten, een terrasje pakken met een goede vriend of vriendin of heerlijk op de bank kruipen met een goed boek en een warme kop thee. Maak dus altijd plannen voor na werktijd. In stressvolle situaties heeft u dan altijd iets om u zich op te verheugen.